KOSZYK RATANOWY DO WYRASTANIA GAROWANIA
CIASTA CHLEBOWEGO OKRĄGŁA 23 CM
Koszyk wykonany jest z naturalnego rattanu i przeznaczony do wyrastania chleba.
Koszyk to ostatni krok w przygotowaniu chleba do pieczenia - w nim chleb odpoczywa, rośnie, nabiera kształtu i rustykalnej faktury.
Koszyk wykonany z naturalnej wikliny ratanowej wyróżnia się naturalną pięknością oraz funkcjonalnością Idealne do przygotowywania drożdżowego domowego chleba Elegancko odtworzy prążkowaną strukturę na skórce wypieku
Okrągły, ratanowy koszyk do garowania chleba.Idealny do przygotowywania domowego, drożdżowego chleba.Dzięki swojemu kształtowi sprawi, że chleb będzie wyglądał jak tradycyjny bochenek.Po użyciu wystarczy pozostawić aż do momentu wyschnięcia a później przetrzeć ściereczką lub wyczyścic szczoteczką.
SPECYFIKACJA
- średnica koszyka zewnętrz 23 cm
- średnica koszyka wewnątrz 21 cm
- zużycie mąki ok 600 gr
- Wysokość:7,5 cm
- UWAGA: Produkt wykonywany ręcznie wymiary mogą się różnić o +/- 5 %
- wnętrze koszyka wyłożone zdejmowaną lnianą ściereczką
Jednym z gadżetów kulinarnych do wypieku chleba są koszyki do wyrastania ciasta.
Bardzo praktyczne i wpływają na jakość wypiekanego chleba.
Koszyki te służą jedynie do wyrastania chleba.
Dzięki nim ciasto po etapie wyrastania, przerzucone na blachę,
nie rozlewa się na boki, co jest dosyć częstym zjawiskiem.
Wiklinowy koszyk rozwiązuje ten problem.
Wyrośnięte w nim ciasto, po upieczeniu wychodzi o wiele wyższe i ma lepszy kształt.
Wpływa to też na strukturę wypieku i skórkę.
Chleb nie pęka z boku, a podczas krojenia się nie kruszy.
Koszyki nie nadają się do pieczenia, służą one jedyne podczas wyrastania ciasta.
Przed włożeniem go do koszyka, należy ciasto odpowiednio wyrobić i złożyć.
Wiele osób podsypuje koszyki mąką, aby ciasto nie przyklejało się do ścianek.
Można także wyłożyć je pergaminem lub lnianą ściereczką.
Koszyki mają prążkowany wzór, co wpływa także na efekt wizualny chleba.